Krastavac | Čudesna moć svježih krastavaca

Krastavac je jedno od najpopularnijih povrća i uzgaja se gotovo u svim krajevima svijeta, te se smatra korisnim i zdravim za mnoga zdravstvena stanja

. U ovom tekstu vam donosimo 10 zdravstvenih prednosti krastavaca za koje sigurno niste znali. Kao kod svih slata, povrća i voća tako i krastavac je potrebno dobro oprati prije upotrebe te se preporučuje korišćenje organskog krastavca kako bi se izbjegli sprejevi pesticida kojim se je preskalo.

 Jutarnje razbuđivanje 

Krastavci sadrže minerale i vitamine koji su važni za budnost i jasnoću uma. Dakle, umjesto da pijete espresso ujutro možete pojesti jedan krastavac

 Zdravlje kož

Krastavci su super za zdravlje kože. [1] Krastavac je vrlo efikasan za kožu kao umirujuće sredstvo za opekotine i druge probleme kože. Možda se sjećate sa tv reklama kako osobe stavljaju krastavac na oči, razlog toga je što krastavac pomaže da se smanji natečenost i pomaže koži da se zategne što rezultira mladenačkim izgledom. 

  Zdravlje kose

Krastavci sadrže silicij i sumpor, koji su minerali koji podržavaju i promoviraju rast te čvrstoću kose. [1] Prevencija raka Krastavci mogu spriječiti rak, zbog toga što sadrže laricirezinol, pinorezinol i sekoizolaricirezinol. Ove tri jedinjenja su povezana sa smanjenjem rizika oboljenja od raka dojke, raka maternice, raka prostate i raka jajnika. [2]

  Protiv komaraca i insekata 

Još jedna zanimljiva ali i malo poznata činjenica je da krastavac može biti djelotvoran protiv komaraca i insekata. Umjesto korištenja komercijalnih proizvoda koji sadrže kemikalije, možete utrljati krastavac na kožu i izbjegavati iritirajuće uboda insekata. 

  Bogat vitaminima 

Krastavci ne samo da osvježavaju i hidratiziraju tijelo, oni i pune tijelo vitaminima koje gubimo tokom dana. Zbog svje izuzetno niske kalorijske vrijednosti odličan je za užinu između obroka.

  Protiv mamurluka 

Krastavci zbog sastava kojeg posjeduju mogu biti vrlo djelotvorni protiv mamurluka i glavobolje. Osim toga, istraživanja pokazuju da može biti vrlo korisan za mršavljenje te kao prirodni tretman za probavne smetnje.
zdravljezdravlje
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger