Kako uklonit suneve pjege i mrlje

Kako bi ste spriječili pojavu sunčevih pjega i mrlja na koži lica i tijela te ih eventualno uklonili, potrebno je svakodnevno njegovati kožu odgovarajućim proizvodima za bijeljenje koji rastvaraju nagomilani pigment.

 Na koži lica i tijela pjege i mrlje se najčešće pojavljuju kao posljedica izlaganja suncu, a nastaju uslijed povećanog stvaranja pigmenta, no često mogu biti i nasljedni faktor.

 Sunčeve pjege i mrlje najčešće nastaju na području obraza, nosa, čela, ruku, leđa i dekoltea. 
Češće se pojavljuju kod osoba svijetle puti, a rjeđe kod brineta.

Količinu stvorenog pigmenta, a i samu boju kože određuju geni. 
Tako osobe svjetlije puti imaju više crvenkastih pigmenata - feomelanina, dok osobe tamnije puti imaju više crno smeđeg - eulomelanina. 
Ovaj posljednji pigment je neuništiv te apsorbira svjetlost svih valnih dužina te je ujedno i lovac na slobodne radikale. Boja kože je uglavnom pravilno raspoređena, ali kod naglo postignute boje od sunca, za razliku od one koja se postiže postepeno, postoji veća šansa za stvaranje sunčevih pjega i mrlja. Kako se melanin kontinuirano izlučuje kroz kožu, ljetna boja se i izgubi relativno brzo. 

 Sredstva za uklanjanje sunčevih pjega i mrlja djeluju tako da rastvaraju nagomilani pigment u koži. Napravljena su od posebnih sastojaka, a zadatak im je spriječiti povećano stvaranje pigmenta. Postoje razni djelotvorni spojevi kao što su cinkov peroksid ili vodikov peroksid. Temelje se na stvaranju atoma aktivnog kisika koji oksidacijskim procesom uništava melanin

. Piling kože

- kao sastojci pogodni za ovaj postupak su kiseline biljnog odnosno prirodnog podrijetla - askorbinska, salicilna, mliječna i vinska kiselina te njihovi spojevi. Navedene kiseline se kombiniraju sa njegujućim sastojcima poput pantenola. Tioktinska kiselina - u posebnim spojevima drugih kiselina može spriječiti pred stadije sinteze melanina, te na taj način spriječiti i stvaranje novih pigmenata. To se dešava uklanjanjem tirozina - važnog enzima, pa se bez njegovog prisustva bitno usporava proces stvaranja pjega. Rizici izbjeljivanja sunčevih mrlja i pjega Kao i kod svakog liječenja, kod uporabe sredstava za izbjeljivanje, postoje mnoge propratne nuspojave. Zbog toga, prije nego što se odlučite za bilo koju od metoda izbjeljivanja kože, trebalo bi dobro sagledati sve moguće posljedice, jer one mogu uzrokovati ozbiljnije smetnje u procesu nastajanja novog pigmenata.
Također, postoji opasnost od svrbeža, guljenja kože, crvenila i alergijskih reakcija, pa je stoga jako važno prvo se posavjetovati sa liječnikom specijalistom - dermatologom.
Svi ovi tretmani pospješuju da koža gubi prirodnu samozaštitu pa je morate dodatno zaštititi prilikom svakog izlaganja suncu, čak i zimi.

  Prirodna njega i zaštita kod kuće

U vašoj kuhinji i u prirodi postoje razna sredstva koja vam mogu pomoći da uklonite sunčeve pjege i mrlje. Ono što je važno je da vam niti jedan od ovih recepata ne može naškoditi, osim ako ste alergični na neki od sastojaka. Kada izbjeljujete kožu vrlo je bitno uvijek koristiti zaštitnu kremu prilikom svakog izlaganja suncu, u protivnom UV zračenje će i dalje pojačavati pigmentaciju. Kako se pojačana pigmentacija može javiti i zbog nedostatka vitamina E dobro je, kroz svakodnevnu prehranu, pojačati njegovu konzumaciju

. Prirodni losion od sedefa i limuna

Pronađite školjku sa puno sedefa i prelijte je sokom od limuna te ostavite natopljeno preko noći. Nakon toga sok procijedite kroz sterilnu gazu i ulite u manju bočicu. Čistite sporne dijelove kože 4 do 5 puta dnevno - bez ispiranja.
 Losion čuvajte u hladnjaku, a sa njim možete mazati i cijelo lice, naročito ako imate masnu kožu. Prirodna maska od hrena, octa i brašna Naribajte dvije žličice hrena, stavite u teglu i prelijte velikom čašom octa. Teglu držite da odstoji 10 dana na toplom mjestu. Nakon toga procijedite i sok držite u dobro zatvorenoj staklenoj bočici. Svakodnevno pripravite masku za mrlje od ovog prirodnog losiona i malo brašna te je držite na koži 15 do 20 minuta. Ako vam se koža počne iritirati uslijed korištenja ove maske, prorijedite nanošenje.
 Nakon skidanja maske nanesite hranjivu kremu. 

 Prirodna maska od crne rotkvice i kiselog mlijeka

Ocijedite sok od crne rotkvice njime mažite mrlje nanoseći 5 - 6 slojeva i to tako da sačekajte da se svaki sloj osuši prije nanošenja drugog. Ako želite izbijeliti cijelo lice onda smjesu od rotkvice koja je ostala nakon cijeđenja promiješajte sa kiselim mlijekom da dobijete kašastu smjesu. Veću, sterilnu gazu natopite sokom i njom prekrijte lice i dekolte, a preko nje nanesite masku i držite 15 do 20 minuta. Nakon toga isperite i nanesite hranjivu kremu.

  Prirodna maska od bjelanca, boraksa i mekinja

Napravite snijeg od jednog bjelanca, dodajte žličicu boraksa i dobro promiješajte da se stopi. Zatim dodajte žličicu mekinja kako bi načinili glatku masu. Masku nanesite na cijelo lice te je držite 20 minuta, zatim isperite i nanesite zaštitnu kremu ako izlazite na sunce.
Zena
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger