Kriza treće godine u životu djeteta

Tantrumi u trećoj godini mogli bi biti još veći nego oni koje ste doživjeli u djetetovoj drugoj godini. Mogli biste pomisliti kako ste kao roditelj potpuno zakazali, ali potrebno je samo još malo strpljenja... Sve će uskoro proći
 Preispitivanje vrijednosti, borba za samostalnost i neprestana pitanja o svemu i svačemu, o istome tisuću puta - sve to ulazi u krizu jednog trogodišnjaka. Drago i umiljato dijete u minuti se može pretvoriti u pravu neukrotivu zvijer.
 U 3. godini nastupa vrijeme kada ćete morati malo popustiti kontrolu i početi promatrati dijete kao biće koje raste i kojem dugujete objašnjenja.

 Kako razumjeti što se događa?


 Zamislite da je vaš život pod kontrolom neke velike i snažne osobe koja odlučuje što ćete jesti, što ćete odjenuti i koja svaki vaš pokušaj promjene sasječe u korijenu. Upravo tako izgleda život jednog trogodišnjaka koji se s druge strane trudi postati velik.


 Dopustite djetetu mogućnost izbora, ali izbor ograničite na dvije varijante koje vam dolaze u obzir.
 Što odjenuti za igranje u parku, trenirku ili traperice?
Što ćemo doručkovati, pahuljice ili jaja?    Dopustite djetetu da odabere, čak napravi i pogrešku, ali nikada ne postavljajte izbor tako da se dijete zbog svog odabira osjeća loše, primjerice: "Odabrao si trenirku, a ne hlače, kako sam ti rekla, i zato ne idemo u šetnju!" Takva rečenica djetetu govori da nije sposobno samo donijeti dobru odluku. Objasnite djetetu zašto je bolje odjenuti hlače, a dijete neka odabere njihovu boju.

 Tako će se osjećati samostalno i dobro jer je ispravno odabralo

. Budite mudri


Dijete će se sigurno veseliti obavezama koje dokazuju da je veliko. Tih obaveza ne treba biti puno, ali je bitno da budu redovite. Napravite kartončiće sa slikom i tekstom na kojima će biti opisana djetetova obaveza za taj dan. Obrisati prašinu, nahraniti ribice, zaliti cvijeće. Sa svakim ispunjenim zadatkom dijete će, primjerice, karticu s hladnjaka moći prebaciti na ploču s obavljenim zadacima. Igra će razvijati kod djeteta odgovornost i samostalnost.


 Dodatna pomoć
 Osnovni preduvjet da dijete prođe krizu sa što manje poteškoća jest majčina smirenost. Ako je majka sigurna u sebe, dobronamjerna, spremna poslušati dijete, kriza se neće produbljivati, nego će proći brže i manje burno. Zapamtite da vas dijete voli, no prolazi teško razdoblje. U prvome redu vaša ljubav, razumijevanje, strpljenje i smijeh mogu stvoriti čuda. I naravno, pozitivno razmišljanje da će sve proći pa tako i te male dječje krize.
roditelji-hr
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger