Malina je zdrava za ,,,

Malina, po kojoj je naša zemlja naročito poznata, izuzetno je ljekovita voćka koja sve više nalazi svoje mijesto u medicini, ali i u kozmetologiji

 Malina spada u jagodičasto voće, raste kao višegodišnji grm, sa sitnim, crvenim i sočnim plodovima slatkog ukusa. 

Ukrštanjem i kalemljenjem dobijeno je više sorti, a poznati nazivi su: malina, crvena jagoda, crvena kupina, planinska malina, pitoma kupina
. Maline u sebi sadrže šećere glukozu, fruktozu, saharozu, organske kiseline – elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu, kao i etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E. Zbog korisnih sastojaka upotrebljava se kod dijareje i ekcema, dok ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa, ali aktivira i pankreas na lučenje insulina, zbog čega se preporučuje za snižavanje šećera u krvi.

  Jača srce

U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ove voćke, sprečava umnožavanje ćelija raka. Istovremeno, sprečava oštećenje DNK, a ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savetuju stručnjaci. Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu sveže, a uspešno skidaju povišenu temperaturu, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

  Moćni antioksidant 

Malina se koristi u ishrani kao svež plod, smrznut plod, sušeno voće, džem, pekmez, sok i sirup. Od lista maline mogu se spravljati veoma lekoviti čajevi. Ova voćka je bogata antioksidantima, znatno bogatija i od jagode i od kivija. Antocijani koje ona sadrži, a koji joj daju divnu crvenu boju, predstavljaju materije koje, pored svog antioksidantnog dejstva, deluju i protiv bakterija i gljivica. Stručnjaci su utvrdili i da malina deluje povoljno na srce, krvne sudove, kožu i imuni sistem. Ipak, čini se da se ova voćka nedovoljno koristi u ishrani iako spada u veoma korisne namirnice i dobar je prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti. Kako pomaže:

 Jača imunološki sistem
Normalizuje krvnu sliku
Poboljšava koncentraciju
Povoljno deluje na kapilare i vene
Protiv bolova u stomaku i problema s varenjem 
Protiv gojaznosti 
Protiv virusa
Kod menstrualnih problema
Kod problema s jajnicima 
Kod povišene temperature 
Kod šećerne bolest
Smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja
Kod upale i infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala
U prevenciji kardiovaskularnih bolesti
Hronični umor
 koloseumteretana.com
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger