Osuseno grozđe ili grozđice se prave od sjemnkastog osusenog slatkog grozđa
.Tradicionalno,grozđice se suse na suncu ili nekim vjestackim postupkom.
Najbolje grozđice se prave od cijelog krupnog i jezgrovitog grozđa s tankom korom, a ponekad sjemenke obicnog grozđa odstranjuju se u postupku njihovog susenja
.Jezgra grozđice je vruca i vlazna u prvom stupnju, a sjemenke su hladne i cuhe.Poput grozđa,neke su slatke i vruce,a druge su kisele i hladne.
Grozđice od bijelog grozđa su probavljivije od ostalih.
Grozđice koriste dusniku i pomazu u lijecenju povratnog kaslja,otklanjaju bol u bubregu (lat.Nephralgia) i mokracnom mjehuru,jacaju stomak,i poboljsavaju rad crijeva.
Slatke grozđice su hranjivije od grozđa,a manje su hranjivije od suhih smokvi.
Grozđice su varljive podjednako kao i probavljive, i jos su blage, poboljsavaju probavu,koriste stomaku,jetri i slezeni,otklanjaju mlitavost grla,otklanjaju bol u prsima i kontrolisu bol bubrega i mokracnog mjehura.
Iako grozđice imaju dobru hranjivu vrijednost,ipak, one ne zadovoljavaju glad kao hurma,naprimjer. Grozđice bez sjemena uravnotezene su i korisnije su od ostalih vrsta.Jedenje grozđica sa njihovim sjemenkama poboljsava rad crijeva,podmladjuje jetru i slezenu,i vraca natrag jetru u njen prirodni kapacitet i funkcije, a slatke grozđice koriste se dobro sa ljudima koji boluju od pretjerane sluzi i vlaznosti u njihovom stomaku.
Povezivanje slabih noktiju usljed infekcije jagodice (lat. Onychoptosis), zanoktice ili traume,izmedju ostalog, s jezgrom grozđica moze ubrzati njihovo otpadanje i olaksava njihovo odstranjivanje.
Imam El-Zahiri rekao je jednom: “Jedenje grozđica povecava pamcenje
.”
Allahov Poslanik, s.a.v.a.: “Ko ustraje na tome da ujutro na prazan stomak jede grožđice (suho grođe) bit će opskrbljen razumijevanjem, pamćenjem i umom, i smanjit će mu se sluz.” (Bihâr, sv. 62., str. 271, hadis 70.)
Deset dekagrama svježeg grožđa ima 73 kalorije energetske vrijednosti, a u suhom grožđu ima čak 269 kalorija. Od minerala u grožđu ima: kalija, fosfora, kalcija, magnezija, sumpora, natrija, klora, bakra, cinka i željeza.
Tko ima manjak navedenih minerala, valja jesti grožđice (umjesto svježeg grožđa) jer je u njima tri puta veća količina ljudskom organizmu potrebnih minerala.
Također, crne grožđice sadrži prirodne kemikalije koje olakšavaju disanje kod nekih tipova astme. Bogate su proantocijanidom koji djeluje kao imunološki sustav i smanjuje upale.
Današnja istraživanja pokazuju da jedete li grožđice tri puta na dan, možete značajno smanjiti postprandijalne nivoe šećera u krvi, odnosno nivoe šećera nakon obroka.Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%.
Grožđice imaju relativno nizak glihemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno faktore koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.
Za kraj da napomenemo da je studija kojom su se 18 godina prikupljali podaci o utjecaju prehrane na makularnu degeneraciju, najčešći uzrok slabljenja vida, ukazala je na činjenicu da tri puta na dan jedenje grožđica mogu spriječiti razvoj te bolesti.Fitokemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Osim što pomažu u održanju zdravlja zubi, one uglavnom sadrže fruktozu i glukozu, a ne saharozu, koja je glavni krivac za bolesti usne šupljine.
ha-mim.net
Objavi komentar