Kako tretirati tjemenicu??

Nakon kupanja, odnosno uklanjanja ulja mokrom krpicom osušite djetetovu glavu i nježno prijeđite četkom namijenjenoj skidanju tjemenice ili vrlo tupim češljem koji ne može oštetiti djetetovu kožu. 

Tjemenica je naziv za ljuskice na bebinoj glavi (ponekad se pojavljuju i na licu i tijelu). Nalikuje peruti, no ukoliko se ne uklanja i njeguje redovito može zahvatiti cijelu glavu te je tada postupak uklanjanja znatno teži. 


Ljuskice su najčešće žućkaste boje i postepeno postaju sve deblje. Kada započnete borbu sa tjemenicom, savjetujemo prvo pokušati sa prirodnim preparatima. Djetetovu glavu, odnosno područje zahvaćeno tjemenicom premažite maslinovim, bademovim ili parafinskim uljem. To je najbolje učiniti uvečer, djetetu staviti pamučnu kapicu prije spavanja i ostaviti ulje da omekša tjemenicu tokom noći.

 Ujutro dijete okupajte, odnosno mokrom krpicom lagano skidajte ulje. 

Tjemenica bi mokrom frotirnom krpicom ili mokrom tetra pelenom trebala postepeno otpasti. Dijelovi koji ostanu na glavi, a ne možete ih skinuti bez grubljeg trljanja zahtijevaju da ponovite ovaj postupak ponovno. Ne pokušavajte noktom ili jačim trljanjem jer bi mogli nairitirati nježnu kožu na djetetovoj glavi. Oštećena koža više je izložena bakterijama, te bi grublje oštećivanje kože moglo povećati opasnost od infekcija.

 Ukoliko je tjemenica tanka i zahvaća manje područje već nakon jednog nanošenja ulja ona bi trebala biti potpuno uklonjena. Kod deblje tjemenice tretman ponavljajte nekoliko dana. Nakon kupanja, odnosno uklanjanja ulja mokrom krpicom osušite djetetovu glavu i nježno prijeđite četkom namijenjenoj skidanju tjemenice ili vrlo tupim češljem koji ne može oštetiti djetetovu kožu. Nanošenje ulja savjetuje se u večernjim satima jer je dijete tokom noći mirnije i manje će mu smetati kapica na glavi. 

Ukoliko su temperature previsoke da bi dijete moglo mirno spavati s kapicom nanesite deblji sloj ulja i pod djetetovu glavu stavite tetra pelenu kako ulje ne bi uprljalo posteljinu. Ovisno o debljini i upornosti tjemenice sami prosudite da li ovaj način uklanjanja uspijeva kod vašeg djeteta.

 Ukoliko je tjemenica tanka i zahvaća manje područje već nakon jednog nanošenja ulja ona bi trebala biti potpuno uklonjena. Kod deblje tjemenice tretman ponavljajte nekoliko dana. Ukoliko ni tada ne primijetite napredak posegnite za nekom od krema, šampona ili pjena namijenjenih upravo tretiranju tjemenice.
trudnoca.hr
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger