Vakcina

Zahvaljujući različitim otkrićima danas se vaše dijete od mnogih bolesti može zaštiti jednostavnim vakcinisanjem. Saznajte zašto je to najbolji odabir i koje vakcine su obavezne. 


Pravovremeno vakcinisanje ključno je u očuvanju zdravlja vašeg djeteta 

Vakcinacija je jedan od najvažnijih načina na koji roditelji mogu zaštititi svoju djecu od ozbiljnih bolesti, smatraju u Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

Među bolesti za koje je neophodna vakcinacija ubrajaju se:

teški oblici tuberkuloze
zarazna žutica B 
tetanus
veliki kašalj
dječija paraliza 
ospice 
zaušnjaci 
rubeola bolesti koje izazivaju bakterija hemofilus 
influence tipa B (Hib) 

Tuberkuloza (TBC): bolest čiji simptomi zavise od organa koji je pogođen. Najčešće su to pluća. Mala djeca i trudnice su više skloni toj bolesti, a liječenje traje više mjeseci.

  Hepatitis B (zarazna žutica): zarazna virusna bolest koja se prenosi preko krvi, polnim putem i sa zaražene trudnice na novorođenče. Uzrokuje akutnu upalu jetre, a oboljeli može ostati hronični nosilac virusa. 

Difterija (gušobolja ili zadavica): bakterijska zarazna bolest koja uzrokuje probleme sa grlom i poremećaje disanja. Bakterija luči otrov koji na srcu, živcima, itd. može nanijeti oštećenja opasna po život. 

Tetanus (zli grč): uzrokuje ga otrov koji proizvodi bakterija koja se nalazi u zemlji. Otrov uzrokuje bolno grčenje mišića, napade sa trzanjem, kočenje vilice.

  Pertusis (veliki kašalj): zarazna bakterijska bolest, koja se širi kapljicama, uzrokuje dugotrajan kašalj sa povraćanjem. Kašalj traje do tri mjeseca.

  Dječija paraliza: zarazna bolest koja se prenosi putem stolice i pljuvačke. Uzrokuje temperaturu, glavobolju, povraćanje i može dovesti do paralize. 

Morbili (ospice): veoma zarazna virusna bolest koja uzrokuje groznicu, osip i kašalj. 

Mumps (zaušnjaci): zarazna bolest koja uzrokuje visoku temperaturu i oticanje žlijezda u vratu. 

Rubeola: zarazna bolest koja uzrokuje osip, temperaturu, otok žlijezda, a kod zaraženih trudnica može da uzrokuje ozbiljne deformacije ploda.

  Hib: bakterija tipa hemofilus influence tip B koja uzrokuje upalu moždanica, epiglotitis (otežano disanje), trovanje krvi, upalu uha, osteomijelitis. Na ovo oboljenje naročito su osjetljive bebe i mala djeca.
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger