Da li trudnice jedu za dvoje i ostale dileme

Procitajte nekoliko korisnih saveta šta bi trebalo jesti u trudnoci, a šta ne.

 Jedna od najcešcih dilema je da li buduca mama treba da jede za dvoje?

Strucnjaci tvrde da su bebe dovoljno pametne da "uzimaju" onoliko hrane iz maminog organizma koliko im je potrebno. Ishrana bi tokom trudnoce trebalo da bude izbalansirana. 

Posebno treba obratiti paznju na veceru. Trecina ovog obroka treba da budu ugljeni hidrati, kao što su hljeb, pirinac ili krompir. 

Po preporukama strucnjaka, zdravo je da druga trecina vecere budu voce i povrce, dok bi ostatak obroka trebalo da cine proteini: meso, mlijeko i mlijecni proizvodi sa niskim sadrzajem masti. 

Tokom trudnoce ne treba jesti hranu koja sadrzi sirova jaja zbog mogucnosti zaraze salmonela bakterijom. Ne preporucuju se cak ni mehko kuhana jaja. 

Dakle, trudnice, zaboravite na cokoladni mus i slicne djakonije koje sadrze, izmedju ostalog, i termicki neobradjena jaja. Velike kolicine sira bi trebalo izbijegavati. Izaberite tvrdi sir umesto mehkog, koji u sebi sadrzi dosta vode i pogodan je za širenje bakterija u organizmu. Preporuceno je i uzimanje 400 mg folne kiseline svaki dan, koja ce smanjiti rizik od anemije i raznih deformiteta fetusa, piše "Gardijan". Nikako ne bi trebalo kombinovati alternativnu sa "zvanicnom" medicinom, pre nego što se konsultujete sa svojim doktorom.
roditelji,portal
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger