Med smanjuje mučninu i povraćanje i vraća raspoloženje, pa bi trudnice trebale da ga uzimaju od samog začeća.
Med je vrlo važna hrana za trudnice, dojilje i dijecu u svim uzrastima.
Trudnice bi trebalo da med uzimaju od začeća, naročito u prva tri mjeseca trudnoće, jer smanjuje mučninu i povraćanje, a vraća raspoloženje, obogaćuje organizam dragocenim sastojcima, otklanja umor, sprečava malokrvnost.
Potreba za gvožđem u trudnoći je dvostruko veća, pa se savetuje da se uzima tri puta dnevno, pola sata pre jela, i to po jedna do dve kašike šumsko-livadskog meda, rastvorenog u čaši vode.
Studije rađene u svijetu pokazuju da uzimanje meda tokom trudnoće i dojenja poboljšava somatske i intelektualne funkcije dijeteta.
-
Visokovredni šećeri u medu, sa organskim kiselinama, biljnim hormonima, eteričnim uljima, enzimima, vitaminima i mineralima - popravljaju apetit kod dijece, stimulišu varenje.
Prisustvo gvožđa, bakra i kobalta u medu, kojih nema dovoljno u majčinom mlijeku, kao i folne kiseline, popravlja sastav krvi, koriguje malokrvnost (povećava se broj crvenih krvnih zrnaca, kao i koncentracija hemoglobina).
Sadržaj minerala u medu varira zavisno od vrste: što je tamniji med, više je minerala, i obrnuto.
Prosti šećeri - glikoza i fruktoza, kojim med obiluje, u ovom obliku se lakše resorbuju.
Objavi komentar