ima li načina da bebu naučite da spava?

Bebe nemaju potrebu da uče kako da spavaju, to dolazi samo po sebi


. Postoje neka opšta, lako primenljiva pravila koja pomažu da se kod bebe formiraju dobre navike u vezi spavanja. Za to nikada nije rano, a ni kasno ukoliko treba da se promeni usvojena loša navika spavanja. 

Gde i kako beba treba da spava?

Bebin krevetac, trebalo bi da bude u sobi sa roditeljima, ali ne tu da stoji za ukras, već da beba spava u njemu. Ne preporučuje se da beba spava sa roditeljima u krevetu. Trebalo bi da beba spava u svom krevetiću na boku ili na leđima, osim u nekim posebnim slučajevima kada to pedijatar savetuje. Dušek za krevetac ne sme biti ni previše tvrd, ni previše mekan. Između stranica kreveca i dušeka ne sme biti praznog prostora. Zbog sigurnosti bebe, u krevetić ne treba stavljati plišane igračke, igračke sa trakama ili one koje imaju oštre ivice. Sobu u kojoj spava beba treba provetravati više puta u toku dana. Bebu ne treba pretopljavati, a svetlo u toku noći treba da bude prigušeno ili ugašeno.

Dozvoljene i ne dozvoljene radnje.

 Uvek poštujte princip doslednosti kod uspavljivanja. Ponavljaje uvek iste rituale pre spavanja i započnite ih ranije: kupanje, hranjenje, čitanje priča, pevanje, igranje... Lako je za bebe prerano da registruju te zvukove- uspostavljanje uvek istih rituala dobra je navika za roditelje. Neće morati kasnije da pribegavaju kolicima ili ljuljama za uspavljivanje, ili da čak uspavljuju bebu vožnjom kolima, jer sve te vibracije tokom sna navode mozak da radi, tako da dete ne može utonuti u dubok san niti se dobro odmoriti. Kada beba dobije noćni obrok, odmah nakon podoja ili flašice treba da se varti u krevetić, a ne da zaspi u naručju, inače će sve češće tražiti noćne obroke, zbog društva.

  Nemojte bebu presvlačiti noću, osim ako nema stolicu

. Ako je presvlačite, obavite to u polu mraku. Ako beba zaplače u snu pričekajte nekoliko sekundi pre nego što je podignete, možda će se sama umiriti. Ako beba zaspi s dudom, izvadite je čim zaspi.

  Ritam spavanja

Sasvim male bebe pokušajte da uspavate sat vremena nakon hranjenja. Poželjno je da u svakom ciklusu hranjenja beba odspava, tj. ritam je: spavanje, obrok, budnost, spavanje... Pogrešno je premoriti bebu uveče pod pretpostavkom da će bolje spavati, jer kod premorenosti dolazi do frustracije, a onda očekujte plač koji traje između pet i deset minuta. To, svakako nije dobar način uspavljivanja. Dobar dnevni san pozitivno utiče na noćni i odmorno dete lakše će zaspati, bilo uveče, bilo preko dana. Sve ove preporuke nekada, iz različitih razloga ne možete primeniti. Deca imaju i svoju individualnost za koju moramo imati sluha.

 Dragi roditelji kako vreme prolazi naspavaćete se i vi i vaša beba. Neprospavane noći biće prošlost, a nova pitanja i dileme tražiće i novo rešenje i odgovor.
mojabeba.
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger