Kada, kako, šta, koliko: Kako liječiti bubuljice kod adolescenata?

Bubuljice se uglavnom javljaju tokom adolescencije. Ključ za uspješno liječenje je da se krene sa liječenjem čim se pojave.

 Ranim i pravovremenim liječenjem može se pomoći djetetu i bubuljice svesti na minimum.
 Bubuljice se uglavnom pojave na samom početku puberteta. Bubuljice u adolescentskom dobu su normalna pojava i evidentirane su kod većine tinejdžera. Pojavljivanje bubuljica ne ovisi o spolu. Svi tinejdžeri mogu dobiti bubuljice. 

Obično tinejdžerske bubuljice počinju od nosa i dalje se šire na čelo, bradu i obraze. U nekim težim slučajevima bubuljice se prošire na vrat, ramena, prsa i na gornje dijelove ruku. Tinejdžerske akne obično nestanu u dvadesetim godinama.
 Ponekad, moguće je da se zadrže i u odrasloj dobi. Međutim, biti tinejdžer je dovoljno teško i bez bubuljica. Postoje pogrešna ubjeđenja da osobe koje imaju probleme sa bubuljicama ne vode računa o higijeni, ili da rade nešto pogrešno i da na taj način uzrokuju bubuljice. Naravno, to je potpuno netačno.
 Bubuljice se formiraju od viška manoća u koži. Sljedećih nekoliko savjeta može pomoći u liječenju bubuljica:

 Pranje lica 
 Lice se ne treba prati više od dva puta dnevno. Jednom ujutro i jednom navečer prije spavanja. U određenim okolnostima, može se oprati i češće, npr. nakon vježbanja. Na tržištu postoje mnogi proizvodi protiv “tinejdžerskih“ bubuljica, ali blagi sapun je sve što je potrebno za čišćenja. Proizvodi koji sadrže dosta alkohola se trebaju izbjegavati jer alkohol samo može pogoršati stanje. 

 Prirodni preparati 
 Prirodni biljni ekstrakti, kao što su kokosovo ulje i aloe vera, su se pokazali vrlo korisnim u uklanjanju pubertetskih bubuljica. Osim toga, postoje i mnogi drugi prirodni tretmani za bubuljice koji su poznati po svojoj učinkovitost. Ako je ikako moguće, potražite i koristite prirodne proizvode za njegu kože. Prirodni tretmani za tinejdžerske bubuljice su sve popularniji jer liječenje farmaceutskim preparatima koji sadrže hemikalije može stvoriti sekundarne problem. 

 Savjet stručnjaka Postoje situacije kada je savjet stručnjaka najbolje rješenje. Ukoliko se problem ne riješi navedenim metodama konsultirajte medicinske radnike.
roditeljstvo.com
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger