Simptomi depresije kod tinejdžera

Depresija kod tinejdžera nije jako česta, ali se ne smije isključiti ukoliko postoje određeni signali i simptomi. Tinejdžerska depresija može i ne mora imati isti tok i simptome kao i klinička depresija koja se javlja kod odraslih. Međutim, jedno je sigurno: ne smije se ignorirati i zanemariti kao prolazna faza u odrastanju.

 Depresija se mora dijagnosticirati i pravilno liječiti. 
U nastavku dajemo simptome koji mogu ukazivati na depresiju kod tinejdžera. Naravno, pojava jednog simptoma ne mora značiti depresiju, ali ako primijetite da dijete manifestuje više nabrojanih simptoma, neka to bude alarm da se nešto ozbiljnije dešava.
  Česta tuga i plač 
Tinejdžeri tugu manifestuju na različite načine: kroz način odijevanja, pisanjem poezije, muzikom… Također, može se desiti da plaču bez vidljivog razloga.
Osjećaj beznadežnosti
Adolescenti ponekad mogu osjećati da život nije vrijedan življenja i bilo kakvog truda, pa se može desiti da počnu zanemarivati osnovne higijenske navike. U takvom slučaju, vjeruju da se negativno stanje u kojem se nalaze nikada neće promijeniti i počinju pesimistički gledati na budućnost.
  Smanjen interes za aktivnostima
Apatija u koju tinejdžeri mogu upasti može ih nagnati da se ispišu iz klubova, sportskih i drugih aktivnosti u kojima su donedavno uživali. 
  Osjećaj dosade, nedostatak energije 
Nedostatak motivacije i smanjen nivo energije odražava se propuštanjem nastave, ili potpunim odbijanjem pohađanja škole. Pad prosjeka ocjena može biti odraz gubitka koncentracije i usporenog razmišljanja (a možda se radi i o prvoj ljubavi, tako da uspjeh u školi nije apsolutni pokazatelj)
Društvena izolacija, loša komunikacija
Može se pojaviti nezainteresiranost za veze sa prijateljima i porodicom. Adolescenti mogu početi izbjegavati porodična okupljanja i događaje. Neki tinejdžeri koji su donedavno svo vrijeme provodili sa prijateljima, mogu se povlačiti u sebe i provoditi većinu vremena sami, bez interesa za društvo. To se dešava jer ne žele dijeliti osjećaje sa drugima, obzirom da osjećaju da su sami na svijetu, da ih niko ne sluša niti razumije. Nisko samopoštovanje i osjećaj krivnje 
Tinejdžeri mogu preuzeti krivnju za negativne događaje ili okolnosti. Mogu osjećati da ne vrijede dovoljno i da stalno doživljavaju neuspjehe. Na taj način razviju osjećaj da „nisu dovoljno dobri“ Ekstremna osjetljivost na odbacivanje ili neuspjeh 
Vjerujući da su nedostojni, depresivni tinejdžeri postaju još depresivniji pri svakom odbacivanja ili nedostatku uspjeha.
Povećana razdražljivost, ljutnja ili neprijateljstvo 
 Depresivni tinejdžeri su često razdražljivi, iznoseći svoju srdžbu uglavnom na njihove porodice. 
Mogu koristiti kritičke, sarkastične ili uvredljive riječi. Oni mogu imati osjećaj da moraju odbaciti svoju porodicu, prije nego što porodica odbaci njih same. 
  Poteškoće u odnosima Tinejdžeri mogu odjednom izgubiti interes za održavanje prijateljstava. Neće odgovarati na pozive prijatelja, niti će htjeti primati posjete. Česti pritužbe na fizičke bolesti, kao što su glavobolje i bol u trbuhu Adolescenti se mogu žaliti na glavobolju, vrtoglavicu, bol u leđima ili trbuhu. Druge uobičajene tegobe su povraćanje ili menstrualni problemi.
Slaba koncentracija 
Tinejdžeri mogu imati problem sa koncentracijom u školi, tokom razgovora, ili čak dok gledaju televiziju. Velike promjena u prehrani i spavanju 
Takvi problemi uvijek ukazuju da ih nešto muči. Ne treba zanemariti poremećaj spavanja ili prehrane (koji može dovesti i do anoreksije ili bulimije).
Pokušaj bijega od kuće 
Bijeg je obično vapaj za pomoć. Mnogi roditelji tek tada shvate da njihovo dijete ima problem i da mu je potrebna pomoć.
  Misli ili izjave o samoubojstvu, ili destruktivno ponašanje prema seb
Tinejdžeri koji su depresivni ponekad mogu spomenuti i samoubojstvo. Istina, depresivna djeca i mladi imaju povećan rizik za samoubojstvo. Ako dijete ili tinejdžer govori: "Želim se ubiti", ili "Ja ću počiniti samoubojstvo", uvijek ih shvatite ozbiljno i odmah potražite pomoć psihijatra ili drugog stručnjaka za duševna stanja.
  Konzumiranje alkohola i droge
Depresivni tinejdžeri mogu početi konzumirati alkohol ili narkotike kao način da se prividno osjećaju bolje. Samoozljeđivanje
Tinejdžeri koji imaju poteškoće da razgovaraju o svojim osjećajima mogu početi pokazivati svoju emocionalnu napetost, fizički nemir, bol i nisko samopouzdanje kroz povređivanje samoga sebe. Ukoliko kod djeteta primjetite neke od ovih simptoma, a naročito više njih, odmah potražite stručno mišljenje i pomoć.
roditeljstvo.com
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger