Geografski jezik??

Geografski jezik je bolest jezika nepoznate etiologije. Javlja se najčešće u dečjem uzrastu i to dva puta češće kod devojčica nego kod dečaka.

Mogući uzroci ovog oboljenja su: alergija, anemija, genetika, neadekvatni stomatološki radovi ili jak stres. Kada dođe do bolesti, detetu se sa jezika gube tačkice koje mu daju normalan hrapav izgled. Usled gubitka tačkica sa određenih delova jezika dolazi do zapaljenja koje se odlikuje bledo crvenim mrljama. Mesta na jeziku na kojima se nalaze ove mrlje su glatka i uglačana.


 Mrlje su često okružene žutim, sivim ili belim linijama koje podsećaju na geografsku kartu te otuda i ime ovoj bolesti. Često se javlja kod dece i tinejdžera, a najčešće kod dece do 4. godine. Kao što smo već rekli, nema poznatog uzroka ovom oboljenju i skoro nikakvih simptoma pored povremene iritacije ili blagog zapaljenja. Iako ove mrlje mogu trajati nedeljama pa čak i mesecima pre nego što se povuku, mogu se i navraćati bez ikakvog jasnog uzroka.



 S obzirom da ova bolest nije opasna i uzrokuje samo malu nelagodnost, terapija je obično nepotrebna. Zalečiće se samo od sebe. Bitno je da budete strpljivi.
mojabeba.com
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger