Sta uraditi i kako se ponasati sa djecom koja ujedaju ??




Ruku na srce, uopšte nije zabavno kada je u blizini dijete koje ujeda. Iako to nije neprirodno ponašanje, nije prihvatljivo kod druge dijece, a posebno kod drugih roditelja. Ova briga se obično javlja kad dijete pođe u predškolsko i kada je vrlo malo. Šta roditelji mogu učiniti da umanje i iskorijene ovaj problem?



  1) Odlučno kažite „ Ne ujedaj!“ i sklonite ga od dijeteta koje je ujelo.

  2) Oduzmite mu igračku ili ga kaznite tako što će biti samo nekoliko minuta

. 3) Dosta pažnje posvetite osobi koju je ujelo.

  4) Razonodite dijecu i posmatrajte kako se igraju. Izbegavajte da ubacujete u igru dijecu koja ujedaju

  5) Oduprite se iskušenju da i Vi ujedete dijete u nastojanju da mu ukažete na greške. Umjesto toga iskoristite pozitivan pristup. Ne želite valjda da dijete kaže vaspitačici da ujeda jer to rade i njegovi roditelji.

6) Budite uvijek u sijenci jer je to jedini način da budete prisutni kada dijete bude htelo opet da ujede i sprečite ga.

  7) Recite mu da to boli. Što su dijeca manja to je njihovo poimanje bola slabije i ne razumiju kako povrijeđuju druge. To je spor proces, ali budite uporni. Sve manje će željeti da ujeda.

  8) Morate znati kada dijete ujeda u samodbrani, a kada napada. Ovaj postupak se nikako ne može opravdati, ali je sigurno lakše znati da dijete ujeda kako bi se odbranilo i da to ne radi ni u jednom drugom slučaju. Pričajte sa dijetetom mada će ono uskoro samo otkriti druge načine uz pomoć kojih će se odbraniti ako bude napadnuto.

  9) Samo razgovorom možete riješiti problem. Što više pričate o tome kako ujedati ne valja i kakve posljedice može imati, to će se kod dijeteta smanjivati želja za istim. Morate biti čvrsti, oštri i uporni, ali trud će se isplatiti.
mojabeba.com
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger