Zašto je beba u položaju na zadak?

Djeca na svijet do­la­zi u položaju glavicom. Sa­mo se oko 4% beba pred kraj trud­noće smješta u položaj zat­­kom. Položaj nije po­vo­ljan i zahtijeva po­ve­ćanu po­zor­­­nost doktora te pomno pla­ni­ranje porođaja.


 Među nepravilnim položajima, uz poprečni, razlikujemo i ne­ko­liko vrsta položaja na zadak, od kojih je najčešći jednostavni p­o­ložaj zatkom (nožice su is­pru­žene na trbuhu, a stražnjica pr­­va izlazi), kod kojeg su veliki izgledi da porođaj završi vaginalnim putem.

  Položaj na zadak sa skvr­če­nim nožicama i zadak kod ko­jeg nožice prednjače zajedno sa stražnjicom .
Porođaj na zadak se najčešće završe carskim rezom.


Ne uspije li okretanje djeteta, ono će se morati poroditi na za­dak ili carskim rezom. Va­gi­nal­ni porođaj na zadak zahtijeva po­ve­ćanu opreznost doktora jer sa sobom nosi od­re­đe­ne rizike za zdravlje majke i dje­teta. Ovisno o is­kus­tvu i znanju te o konkretnom slu­čaju, doktor će odlučiti o na­činu porođaja.

  Zašto je vaginalni porođaj na zadak kompliciran?

Kod po­rođaja na za­dak prvo iz­laze nožice ili straž­njica (mali i me­kani dijelovi) i po­ro­đajni ka­nal sporo otvara. Po­ro­đaj je spo­riji, što povećava opas­nost od pritiskanja ili za­petljavanja pup­­čane vrpce koja dijete opskrbljuje kisikom.
 Izlazak gla­vice, koji do­lazi na kraju, ta­ko­­đer nije lagan.
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger