OPREZNO S PARACETAMOLIMA ZA SNIŽAVANJE TEMPERATURE

Preko mjernne doze lijekova koje sadrze paracetamol mogle bi stetno da utjecu u kasnijoj dobi djece upozoravaju Britanski ljekari. 


 Pedijatar i profesor opće pedijatrije na University College London, Alastair Sutcliffe tvrdi da roditelji često djeci daju suspenziju paracetamola i za smanjenje blago povećane tjelesne temperature, izlažući dijete riziku da se kod njega u kasnijoj životnoj dobi razviju astma, srčane i bolesti bubrega te da nastanu oštećenja na jetri, piše Sunday Times.



Glasnogovornik RPS-a Steve Tomlin tvrdi da je najčešća pogreška koju čine roditelji često davanje paracetamola djetetu u previsokim dozama. “Dovoljno je da se tokom dva ili tri dana djetetu daju jedna ili dvije doze lijeka više od propisane i više ne možemo govoriti o sigurnome lijeku. Naime, prevelika doza oštećuje jetru i moze izazvati astmu kod djece.”

 Roditeljima savjetuje da se manje oslanjanju na termometre koji znaju biti neprecizni, već da više pozornosti obrate na djetetovo ponašanje.


 Roditeljima se savjetuje da kod niže tjelesne temperature djetetu daju što više tekućine te da za paracetamolom posegnu ukoliko primijete da je letargično i neuobičajeno mirno.
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger