Sta kad je bebi stolica zelene boje?

Boja bebine stolice


Potaknuti vašim brojnim pitanjima o problemima s bebinom stolicom, donosimo sve o mogućim bojama i oblicima stolice te kada treba poći pedijatru Većina roditelja vrlo ozbiljno pristupa temi bebine stolice i nerijetko su vrlo začuđeni kad vide sadržaj bebinih pelena. Bebina stolica može biti svih boja i konzistencija pa čak i iskusni roditelji vjerojatno nisu doživjeli sve varijacije.

  Šta je sve normalno kod novorođenčadi, dojenje djece, djece hranjene adaptiranim mlijekom i djece na dohrani i krutoj hrani? 

1. Stolica novorođenčeta

U peleni ste našli zeleno-crnu ljepljivu stolicu koja izgleda kao motorno ulje. Radi se o mekoniju, prvoj stolici, koja se sastoji od plodove vode, stanica i svega drugog što je vaša beba u vodenjaku progutala. Iako izgleda vrlo odbojno, ta stolica nema mirisa.

 Dakle, po mirisu nećete u ovom slučaju zamijetiti da vašem djetetu treba promijeniti pelene. Ako imate novorođenče staro dva do četiri dana, boja njegove stolice će ubrzo postati svjetlija – zelene boje (nijanse maskirnog odijela). Ta boja je znak da su crijeva vaše bebe počela probavljati majčino ili adaptirano mlijeko.

  2. Zdrava stolica dojenčeta 

 Ako isključivo dojite, tada će bebina stolica biti žute ili svjetlozelene boje, kašaste odnosno kremaste konzistencije. Može biti toliko tekuća da se može protumačiti i kao proljev. Stolica dojenog djeteta u principu izgleda kao mješavina dijon-senfa i zrnatog sira, sa sporadničnim komadima. Miris je iznenađujuće samo u pola tako neugodan od njezinog izgleda. 

 Pojam normalne stolice kod dojenog djeteta može biti vrlo širok. Ako stolica ima zelenkastu nijansu to može značiti da ste pojeli nešto neuobičajeno. Sve dok beba ne pokazuje neke druge simptome, nema razloga za zabrinutost. Ako vidite svjetlozelenu pjenastu stolicu, koja sliči algama, beba vjerojatno jede kalorijski slabo mlijeko s premalo masnoća koje obično dolazi na prsima u prvom dijelu podoja. Dakle, vjerojatno nedovoljno dugo dojite dijete na pojedinoj dojci. Kako biste to promijenili, svaki puta počnite dojenje s onom dojkom na kojoj je dijete zadnje sisalo.

  3. Zdrava stolica beba na adaptiranom mlijeku

Bebe na adaptiranom mlijeku imaju tjestastu, gustu, kremastu stolicu koja može imati različite smeđe tonove: žuto-smeđi, jarko žuti ili zeleno-smeđi. Jače smrdi od stolice dojene djece, ali još ne tako jako kao stolica djece na čvrstoj hrani i kašicama. Sve u svemu smrad je jači i osjetit ćete kad je vrijeme za mijenjanje pelena

. 4. Stolica bogata željezom

Dajete li djetetu preparat željeza, tada djetetova stolica može biti tamnozelena ili gotovo crna. To se ne događa često, ali je u okviru normalnog. Ako je stolica vašeg djeteta crna, a vi mu ne dajete preparat željeza, tada pođite pedijatru jer se može raditi o krvi u stolici.

  5. Stolica kod bebe na jakoj hrani 

 U razdoblju kad u djetetov život polako uvodite kašice, to se odmah vidi i u djetetovim pelenama, posebno ako su djeca dojena. Rižine pahuljice, banana i jabuka promijenit će i konzistenciju i miris stolice. Stolica kod djece koja su na kašicama obično je smeđa do tamnosmeđa te čvršća od maslaca, no ipak još uvijek kašasta. Stolica će odsada sigurno imati intenzivniji miris, odnosno smrad.

  6. Stolica s djelomično probavljenom hranom 

 Povremeno ćete u stolici naći neprobavljene komadiće posljednjeg obroka ili će stolica biti jake narančaste, crvene ili tamnoplave boje. Crvena boja dolazi od cikle, narančasta vjerojatno od mrkve, a tamnoplava od borovnica (pritom se u ovom slučaju u stolici vide i ostaci neprobavljene kožice borovnica). 

 Nema razloga za zabrinutost!

 Obojenost stolice ovim namirnicama je normalna. Vidjet ćete veći intenzitet ovih primjera samo zato što vaše dijete još ne može kompletno probaviti određene namirnice ili hrana tako brzo prođe kroz probavni sustav da se ne uspije probaviti. Može biti i da je dijete pojelo puno određene hrane ili da nije dovoljno dobro prožvakalo hranu. Pedijatra pitajte za mišljenje kad u stolici konstantno pronalazite neprobavljene dijelove. Tada treba pregledati probavni trakt i ustanoviti radi li pravilno.
roditelji.hr

Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger