Odvikavanje djeteta od bočice ili flašice

Neovisno o tome radi li se o dojci ili bočici unos hrane za bebu je ujedno i utjeha i umirenje. 

 Da, djetetu flašica pomaže da se smiri, ali mame i tate ako želite dobro svom djetetu što manje mu dajite flašicu u ruke, jer korištenje bočice nakon osamnaest mjeseci može prouzročiti dva dugoročna problema: 

 Kvarenje zuba – 

ako dijete zaspi s bočicom u ustima, mlijeko koje ne proguta ostat će mu na zubima. Mliječni šećer može izazvati kvarenje zubi. 
Da biste to spriječili bočicu maknite prije nego dijete zaspi.

 Povećan prijeklop zuba –

 korištenje bočice nakon dobi od dvije godine može preoblikovati gornje desni i nepce.

 To može dovesti do povećanog prijeklopa zuba i tzv. „zečjih zuba“.

 U nastavku Vam donosim nekoliko savjeta kako se riješiti flašice, nadam se da će Vam pomoći, jer ako želite dobro svom djetetu potrudit će te se da flašica iz djetetovih ruku što prije nestane:

 1.Odvikavanje je jednostavnije u dobi između dvanaest i osamnaest mjeseci, tada je dijete manje tvrdoglavo. 

2.Pri prijelazu s adaptiranog na obično mlijeko pokušajte djetetu davati obično mlijeko isključivo u šalici.Tako će dijete osim adaptiranog mlijeka ostaviti i bočicu. 

3.Ako je dijete izbirljivo i još nevješto sa šalicom dopustite mu dnevne bočice običnog ili adaptiranog mlijeka kako bi dobilo dovoljno hrane. No, kad prijeđe na stalnu uravnoteženu prehranu krutom hranom postupno prijeđite na šalicu. 

4.Nemojte dopustiti djetetu da šeće s bočicom sa sokom. Ako se navikne tako piti sok ne samo da će po kući biti tragova nego će tu naviku, štetnu za zube i probavu, biti teško suzbiti. 

5.Ako dijete bočicu koristi poput dude varalice povremeno „zagubite“ bočicu i zamijenite je drugim sredstvima za smirenje, najbolje zajedničkom igrom.
Podijelite :

Objavi komentar

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Svijet beba - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger